top of page

Useljavanje u kupljenu nekretninu

Kada ste isplatili sav novac prodavcu, overili kupoprodajni ugovor kod Notara i obavili sve pravne poslove možete se useliti u vašu novu nekretninu.

Ono što ste u obavezi jeste da popunite obrazac i podnesete prijavu poreskoj upravi da biste platili porez na prenos apsolutnih prava. Ovaj porez definisan je zakonom o plaćanju poreza na imovinu. Ukoliko kupujete prvi stan imate pravo da budete oslobođeni poreza prenosa apsoluthih prava. Ukoliko u periodu od 01.06.2006. godine pa do dana overe ugovora o kupoprodaji niste imali na vašem imenu nekretninu, niti ste imali u vlasnistvu deo neke nekretnine na primer porodične kuće i slično, onda imate pravo da budete oslobođeni od poreza. Porez na prenos apsolutnih prava iznosi 2.5 % od vrednosti nekretnine koju određuje poreska uprava.


Uknjižba stana je vrlo važan korak.


Potrebno je uknjižiti stan na vaše ime u katastru nepokretnosti, tako što ćete podneti potrebnu dokumentaciju uz zahtev za uknjižbu i dokaz o uplaćenoj taksi.


Tek kada dobijete rešenje o uknjižbi i vlasnički list kao dokaz da ste i formalno-pravno vlasnik nekretnine, možete smatrati da je postupak kupovine okončan.


Naravno, posle useljenja sledi prijava stana nadležnim komunalnim službama kako bi računi stizali na Vas kao novog vlasnika.


23 views0 comments

Recent Posts

See All

Kako da pronađete odgovarajuću nekretninu?

Ovo je značajan korak, te je naš savet da najpre napravite dogovor sa ukućanima šta očekujete od budućeg doma. Takođe, ne donosite odluke na brzinu i definišete jasno šta želite. Gde biste želeli da

Zašto vam je potrebna pomoć agenta za nekretnine?

Kupovina nekretnine ume da se zakomplikuje, te Vam je potreban neko u koga ima poverenja i ko će Vam pomoći oko pitanja kao što nerešeni imovinski odnosi vezani za stare vlasnike, tereti na nekretnini

Kako odrediti cenu nepokretnosti?

Ukoliko ste prodavac, sigurni smo da Vi možete odrediti koliko vredi Vaša nepokretnost, ali evo nekoliko saveta. Postoji više načina da odredite tržišnu cenu, a jedan od njih je da pogledate približne

bottom of page